LiveZilla Live Help
Tel.: +36 76/508-760 H-P 8-17

A természetes élet nélkülözhetetlen kellékei

Mosódió, a természet ajándéka

A tisztaságra való törekvés az ember sajátja, évszázadokkal ezelőtt is az volt, amikor még nem álltak rendelkezésre a ma használatos kémiai tisztítószerek.

Az ember, kutatásai eredményeként, rátalált azokra a növényekre, melyek elősegítették a tisztálkodás és a ruhák tisztításának hatékonyságát. Ilyen folyamat eredménye lett a mosódió használata, mely növényre Indiában találtak rá.

A mosódió a szappanfa termése, amely Délkelet-Ázsiában honos. A mosódiót Nepálban, Pakisztánban, Indiában és Indonéziában már évszázadok óta használják ruhák, edények tisztításához. A mosódió, csak úgy, mint évszázadokkal ezelőtt, ma is változatlan, teljesen természetes formájában kerül felhasználásra. Tisztító ereje, hatékonysága mit sem változott.

A mosódió a leggazdaságosabb mosószer, mivel egy adag ruhához 4-8 fél mosódióhéjat kell berakni a mosógépbe, és többször is fel lehet használni a héjakat.

A mosódió bármilyen ruhát károsodás nélkül tisztít, mivel minden hőfokon ugyanolyan kitűnő hatást ér el a textil roncsolása nélkül. A kellemetlen szagokat eltávolítja a ruhákból. Nincs benne mesterséges illatokat előidéző hatóanyag.

Az is lényeges szempont, hogy a mosódió használata a lehető legtakarékosabb megoldás. A legolcsóbb kémiai mosószereket sem éri el árban, ellenben jóval hatékonyabb azoknál. Az sem utolsó szempont, hogy nem kell havonta cipelni a több kilogrammnyi mosószert.

Hogyan tisztít a mosódió?
A mosódió hatékonysága a benne lévő természetes szaponinnak köszönhető. A szaponin egy felületaktív anyag, mely megtöri a víz felületi feszültségét, hogy az akadálytalanul képes legyen áthatolni a textília szövetszálain. A víz akadálytalan mozgása eltávolítja a szövet szálai közül a szennyeződéseket, majd a mosódióból származó szaponin a mosás végeztéig oldott állapotban tartja a kioldott szennyeződést.

A szaponin csak nagyon kis mértékben habzik, ami a mosódióval való első mosásnál kicsit furcsa lehet. Ez elsősorban a kémiai mosószerek által megszokott erős habzásnak köszönhető, hiszen megszoktuk a látványt, valamint a reklámok révén él az a tévhit, hogy a hab mennyisége jelenti egy tisztítószer hatékonyságát. A kémiai tisztítószerek habzása a mosóaktív habképző anyagoknak köszönhető, mely csupán egy marketingfogás, a tisztítóerőhöz semmi köze

Megoldás a bőrproblémákra!

A vegyi úton előállított mosószereknek számos hátránya van, melyek egy része közvetlen, más része közvetett. Az emberek egy része közönyösen tekint a környezetvédelmi kérdésekre, ám ők is megütköznek azon, amikor bőrükön különböző elváltozásokat észlelnek, így őket elsősorban a közvetlen káros hatások érdeklik.

A vegyi anyagok egy része mosás után a textilszálak között marad, majd a viselés során érintkezik a bőrfelülettel. Ez sok esetben problémát okoz, így alakul ki az ekcéma és a pikkelysömör, valamint egyéb rendellenességek. Mivel a ruhák tisztítása elengedhetetlen, ezért olyan alternatívára van szükség, mely során ezeket a vegyi anyagokat mellőzni lehet. A mosódió tökéletes megoldás, hiszen tisztító hatása kiváló, ellenben nem tartalmaz semmilyen vegyi anyagot, színezéket vagy illatanyagot.

Környezetvédelmi szempontok

A háztartási tisztítószerek, mosószerek többek között foszfátot is tartalmaznak, mely igen erős káros hatással van a vizek élővilágára. A vizekben élnek foszfátfüggő organizmusok, melyeknek szaporodása, illetve annak intenzitása, a vízbe bekerülő foszfát mennyiségétől függ. Ezek az organizmusok, például az algák, nagy mennyiségű oxigént használnak fel, ezzel rombolva az összes többi életforma túlélési esélyeit. Ezt a folyamatot segítjük elő a háztartási vegyszerek napi használatával.

Mivel a mosódió nem tartalmaz foszfátot, sem egyéb toxikus anyagot, ezért annak használata semmilyen romboló hatással nincs a környezetre. Egyéni szempontok szerint is a mosódió a legjobb alternatíva a ruhák tisztítására, ezért ez a környezetvédelemnek egy olyan módja, mely semmilyen plusz erőfeszítést nem kíván.